среда, 22. децембар 2010.

Summa summarum 2010

Још једна година се ближи крају те ето прилике да сумирамо рад на пројекту. Прошло је већ 3 године од како Архантис плови немирним водама интернета. За све то време овај пројекат постигао је доста тога али далеко од тога да смо задовољни, могло је то све још боље. Хронични недостатак времена, новца али и сарадника доста је утицао на то да пројекат још увек не буде на оном нивоу на ком сам ја то желео када сам кренуо са овом идејом. Шта нас чека у следећој години тешко је рећи, али свакако доста нових књига на овом сајту, то могу да обећам. Пар нових идеја спровешћу у реализацију ако све буде како треба а ускоро вас очекује и нови Архантис ДВД. Захваљујем се свима који су подржавали Архантис све ове године и у њега уливали нову енергију потребну да се даље развија.

Ко прати Архантис?
Ево шта кажу статистике за последњих годину дана о профилу посетилаца:

Држава:

Као што је и очекивано на првом месту се нашла Србија из које долази нешто више од 50% посета. Затим, по броју посетилаца, следе Македонија (~10%), Бугарска(~10%), Хрватска (~7%), Црна Гора (~5%), Русија (~5%) док остатак чине посетиоци из БиХ, САД, Велике Британије и Немачке.

Оперативни систем:

Без неких већих промена у односу на прошлу годину, статистика нажалост показује да посетиоци Архантиса и даље највише користе Microsoft Windows (93%) док слободне оперативне системе GNU/Linux i *BSD користи тек 5% посетилаца. 1% отпада на Mac OS X. Остатак није познат.

Веб прегледач:

Посетиоци Архантиса највише користе Firefox (48%) за којим следе Internet Explorer (23%), Chrome (18%), Opera (5%) и Safari (2%). Остатак чине мање популарни прегледачи.

Са новим статистикама видимо се поново пред крај 2011.године за које се надам да ће показати већи број корисника слободних оперативних система и прегледача отвореног кода те у сврху тога и следећа два линка:

Убунту Линукс - бесплатан оперативни систем отвореног кода са највећим прираштајем корисника у задњих неколико година. По квалитету ни по чему не заостаје за много популарнијим ОС као што су M$ Windows ili Mac OS X. Дапаче, када се узму у обзир све позитивне и негативне стране многи сматрају да је овај линукс много бољи од горе наведених. Свакако да га вреди пробати, уосталом, моју маленкост овај систем служи од 2006. год. и нема назнака да ће се ишта променити по том питању у скоријој (и даљој) будућности. Ускоро ће Нова Година а са њом и нова размишљања и нове одлуке па куд ћете бољу прилику да почастите себе нечим новим и квалитетним - један клик мења све
www.ubuntu.com

У случају да ипак решите да останете на свом старом систему а при том користите Internet Explorer, учините себи услугу и испробајте сигурнији, стабилнији и бржи веб прегледач - Firefox. Линк за преузимање http://www.mozilla.com/en-US/firefox/

Желим вам свима срећан Божић и Нову Годину! Видимо се чим пре са новим књигама и информацијама.

0 коментара:

Постави коментар

Добродошли на сајт АРХАНТИС дигиталне библиотеке

На овом блогу ћу постовати линкове ка е-књигама које сам нашао на нету или сам лично скенирао и upload-овао. Књиге су тематски углавном везане за археологију, антропологију и историју али ни друге хуманистичке науке неће бити запостављене. Како на жалост патимо од недостатка књига на српском језику везаних за ове науке већина књига ће бити на енглеском и руском а можда и на још којем нама блиском језику. Наравно свака помоћ је добродошла тако да слободно шаљите линкове ка свим књигама које нађете као и ка вашим upload-овима. Скенирајте све што вам дође под руку и запамтите да пиратерија у свету књига не постоји.
Knowledge must be free!